
Op 18 augustus 2024 opende het integraal kindcentrum (IKC) Droomhof in Eygelshoven haar deuren. Een centrum dat tot stand kwam door een samenwerking tussen o.a. de gemeente Kerkrade, onderwijsstichting MOVARE en kinderopvang FLOW. Ruim een half jaar later zitten we samen met Christel Withaar (directeur bs de Veldhof) en Chantal Hanno (locatiemanager FLOW kinderopvang) voor een update. We zijn namelijk heel benieuwd hoe het de school en kinderopvang bevalt in de eerste maanden samen.
Op de eerste vraag hoe de samenwerking en locatie bevalt, klinken er al meteen positieve geluiden. Christel: “Het bevalt gewoon hartstikke goed! We zijn er beiden pas later ingerold en hebben dus daarom vooraf voor beperkte tijd niet kunnen samenzitten over hoe we graag zouden willen samenwerken. Dus hebben we het omgedraaid. We zijn gewoon begonnen op de nieuwe locatie en worden begeleid in een traject dat resulteert in een koersdocument waarin onze samenwerking beschreven staat. Op diverse vlakken beschrijven we hoe we momenteel samenwerken maar ook wat onze wens voor de toekomst daarbij is. Daarnaast werken een aantal medewerkers van beide organisaties aan gedragsregels, afspraken, normen en waarden die we willen handhaven. Je zal nooit helemaal integraal kunnen zijn, want je bent twee aparte organisaties. Maar je wilt in de samenwerking wel tot een bepaald niveau komen.”
Chantal kan dit alleen maar bevestigen “We zijn daar allebei vrij open en makkelijk in geweest naar elkaar. Weten we het niet? Oké, dan overleggen we met elkaar. We ontdekken het samen en dan helpt het dat binnen het IKC de lijntjes heel kort zijn. Als er iets is, loop ik even naar Christel en kunnen we het direct samen aanpakken. Het bevalt erg goed!”
Voor de kinderen was het natuurlijk ook even wennen. Hoewel de plek niet nieuw was voor de leerlingen van de basisschool, gold dit wel voor het gebouw zelf. Christel: “Het was wel even imposant in het begin. Zeker ook die tweede verdieping, want je moet een trap omhoog. Dat was voor de kinderen best wel wennen.”
Voor de kinderen en begeleiding van het kinderdagverblijf van FLOW kinderopvang was alles nieuw. Chantal: “Voor ons was het echt een nieuwe locatie. Die kleintjes realiseren zich dat niet echt, maar je hebt wel 16 nieuwe peuters op een dag die allemaal moeten wennen aan de pedagogisch medewerker. Dat terwijl de pedagogisch medewerker zelf ook nog moet wennen aan de nieuwe ruimte. Dat is dan wel even pittig, maar met enige hulp is dit goed gegaan.”
Wat bijzonder is aan het IKC Droomhof is dat er diverse partijen onder één dak gevestigd zijn. Waar bijvoorbeeld bij veel locaties de buitenschoolse opvang (BSO) in een aparte ruimte zit, is dat hier niet het geval. “Deze zit in de school. Dus of de school nu uit is, het voor schooltijd is of wanneer je een studiedag hebt, dan maakt de BSO toch gebruik van de school. Dat betekent ook wel wat voor je organisatie, maar het is daarnaast ook wel weer mooi. De kinderen maken echt gebruik van het hele gebouw voor, tijdens en na schooltijd”, aldus Christel. “Dat is precies wat je eigenlijk wil! Het begeleiden van kinderen van 0 tot 12 jaar via diverse partijen”, voegt Chantal nog toe.
Christel: “In het begin vond ik het wel spannend om de BSO in één ruimte samen te hebben met de school en kinderopvang en hoe we dat precies gingen doen, maar dat is met vallen en opstaan eigenlijk prima opgelost nu. We hebben recent zelfs in gezamenlijkheid meubels gekocht voor de BSO en school, die we samen gebruiken. We hebben hierbij samen de keuze gemaakt. Dat is nu echt iets van school en FLOW kinderopvang samen! Niet alleen het kiezen van die meubels, maar ook de samenwerking en dat wordt steeds beter opgepakt.”
Aangezien er meerdere organisaties gevestigd zijn in het IKC, zoals een ergotherapeut, logopedist, fysiotherapeut, schoolmaatschappelijk werker en GGD, moeten er ook verschillende teams met en naast elkaar samenwerken. Die saamhorigheid proberen Christel en Chantal dan ook steeds meer te bevorderen. Christel: “We merken dat medewerkers elkaar nog goed moeten leren kennen, maar dat gaat al een stuk beter! We gaan nu een tweede teamsessie plannen waarin medewerkers niet alleen elkaar, maar ook elkaars werkruimtes gaan zien”.
“We willen dat iedereen goed met elkaar overweg kan. Daarom vinden we het bijvoorbeeld ook erg belangrijk dat medewerkers van alle partijen samen in één ruimte pauzeren. En dan is het niet de lerarenkamer, maar de pauzekamer. Zo kun je met kleine aanpassingen toch steeds meer iedereen erbij betrekken”, aldus Chantal.
Het samenbrengen van verschillende leeftijdsgroepen onder één dak heeft veel voordelen voor het IKC. Naast het feit dat kinderen nu zowel school als buitenschoolse opvang op dezelfde plek hebben, zullen de peuters van nu en de toekomst in een doorgaande lijn onderwijs krijgen in een voor hun bekend gebouw. Christel voegt nog toe: “Je merkt nu al dat de overdrachten wat makkelijker gaan. Je zit samen in één pand, dus je loopt gewoon even naar elkaar toe. We zijn ook bezig met een peuter/kleuter oriëntatie en bekijken hoe we daar nog iets mee kunnen in de samenwerking.”
Tot slot heeft het ook voor ouders voordelen. “Ik denk dat het voor ouders ook wel heel fijn is. Ze brengen hun kind(eren) naar eenzelfde plek in plaats van dat de peuter naar plek A moet en de kleuter naar plek B”, zegt Christel.
Chantal voegt er nog een ander voordeel aan toe: “Daarnaast moet je niet vergeten dat niet alleen de school en de kinderopvang in het gebouw gevestigd is, maar bijvoorbeeld ook de logopedie en ergotherapie. Je moet dus ook daarvoor hierheen komen en voor toestemmingen kan de specialist dan even binnenlopen om het met school te bespreken. Dus het is voor ons een stuk efficiënter werken en voor ouders een verzamelpunt in de wijk!”
Met de opening van het IKC is de hoeveelheid werk zeker niet minder geworden. Waar het eerst nog ging over bouwplannen, gaat het nu over hoe bepaalde aspecten ingevuld moeten worden en hoe de beste situatie voor de kinderen gecreëerd kan worden. Chantal licht toe: “De opening was natuurlijk zo’n euforisch moment, maar eigenlijk begint het werk dan pas. Dat was wel even slikken voor sommigen, maar dat loopt nu allemaal heel goed gelukkig. Maar het gaat echt nog wel een paar jaar duren voordat we het zo hebben staan zoals we willen. Dat is ook niet erg!”
Christel: “We willen op korte termijn wel het koersplan gaan afronden met onze visie, normen en waarden en dan onze focus daarop houden, maar het ook in het DNA krijgen van onze medewerkers. Zelf heb ik nog de wens voor dit centrum dat we de buitenwereld nog meer naar binnen halen. Bijvoorbeeld bewoners en bezoekers van het zorgcentrum in Eygelshoven een rol geven met of bij de kinderen of een ruimte kunnen bieden voor activiteiten. Het moet echt een ontmoetingsplek voor de wijk zijn! Daarom was het ook mooi om te zien hoeveel mensen er bij de opening kwamen kijken en je merkte dat Eygelshoven trots is op dit gebouw.”
Al met al dus hele fijne en positieve verhalen over het nieuwe IKC Droomhof en genoeg om enthousiast naar uit te kijken in de toekomst! Meer informatie over basisschool de Veldhof of FLOW kinderopvang kun je terugvinden op hun website.